Huono ihmissuhde

Capture.or.kaanto

Huono ihmissuhde voi pitää sisällään hämmennystä, vääryyttä, kiukkua, vihaa, raivoa, julmuutta ja jopa hysteriaa.

Sisäänhengitykset ovat voimakkaita ja melko lyhyitä – kuitenkin selvästi uloshengitysjaksoja pitempiä. Rintahengitys on tyypillistä (1).

Seuraava vuoden 2009 toukokuussa laatimani blogikirjoitus oli itselleni eräs merkkipaalu. Se keräsi yli kymmenen lukijaa ja on yhä julkaisukelpoinen.

”Kun tunnen itseni vihaiseksi, tajuan että se vanha ohje hengittää syvään ja laskea kymmeneen perustuu järkeviin syihin.  Hengittämällä tasaisesti ja syvään muistaen sekä ulos- että sisäänhengityksen murran vihaan liittyvän sisäänhengityspainotteisen tavan hengittää.  Kymmeneen laskeminen taas auttaa aivon järkeilyyn kykeneviä osia ehtimään mukaan päätöksentekoprosessiin.” (2)

Huonon ihmissuhteen skaala auttaa oivaltamaan mitä voi tapahtua, jos antaa vihansa vyöryä valtoimenaan. Se näyttää myös toisen suunnan – kohti rauhaa ja anteeksiantamista (3).

Täydellistä ihmissuhdetta ei olekaan. Siksi keskinäistä sovintoa eli anteeksipyytämistä ja –antamista tarvitaan. Sitä ennen on kuitenkin hyvä käydä mielessään läpi ne tunteet, joita koettu vääryys tai loukkaantuminen on aiheuttanut.

Anteeksiantaminen harvoin merkitsee kokonaan unohtamista. Kuitenkin jos tekee lujan tahdonpäätöksen antaa jollekin anteeksi, niin silloin ei enää halua kaivella entisiä taisteluhautoja auki. Anteeksiantaminen maksaa aina sille, joka antaa anteeksi. Sillä hinnalla hankkii itselleen rauhan.

P5.hämmennysH ä m m e n n y s  ><  selkeys

HÄMMENNYS on epätietoisuutta asian todellisesta luonteesta.

Hämmennys taitaa muuten olla puoleksi onomatopoeettinen ilmaisu eli sen alkutavu saattaa olla peräisin suomalaiselle tyypillisestä ”häh”-tokaisusta. Silloin suu jää vähän auki.

”en ymmärrä”, ”jouduin hämilleni”, ”tässä häiritsee se, että…”, ”tuli melkoinen hämminki”

P4.vääryys.jpgV ä ä r y y s  ><  avoimuus

VÄÄRYYS huomataan viimeistään silloin, kun asioiden sujuvuus alkaa kangerrella.

”tämä ei ole oikein”, ”on epäreilua”, ”menee sivuraiteille”, ”nurinkurista”, ”jotain on pielessä”, ”menee päin mäntyä”, ”epäoikeudenmukaista”, ”epistä”, ”tuo on väärin”

P5.kiukkuK i u k k u  ><  hyväksyntä

KIUKKU nousee, kun huomaa jonkun vääryyden tapahtuneen.   Se kertoo siis toisille, että nyt kaikki ei mennyt ihan niin kuin minun mielestäni olisi pitänyt. Jos kiukun pitää sisällään, niin silloin tuo viesti ei välity.

”suututtaa”, ”suutahdin”, ”kiukustuin”, ”tuohduin”, ”sydämistyin”, ”loukkaannuin”, ”olen äkäinen”, ”on känkkäränkkäpäivä”, ”ottaa aivoon”, ”alkaa keittää”, ”höyry nousee päästä”

P5.viha.jpgV i h a  ><  kiintymys

VIHA syntyy usein jonkun vääryyden kokemisesta. Tosin muitakin syitä vihanpitoon voi olla. Löydät niitä SDG*tunnekartalta vihan ympäriltä parikymmentä.

Voit luoda itsellesi aidon vihan tunteen muuttamalla hengitysrytmiäsi kolmijakoiseksi : vahva melko pitkä sisäänhengitys ykkösellä ja kakkosella ja hyvin lyhyt uloshengitys kolmosella. Jo minuutin harjoittelun jälkeen voit tuntea tuloksen – varsinkin jos puret hampaita yhteen ja otat vihaisen ilmeen sekä puristat sormet nyrkkiin. Jos sinun pitää vaikka näyttämöllä olla hyvin vihainen, niin näin saat viritettyä stressihermostosi.

Äiti yritti saada minut nauramaan, kun olin vihaisella päällä. Tuota tunneilmaisun torjuntaa en suosittele, vaikka voimakkaampi tunne selättääkin heikomman.

”olen tosi vihainen”, ”olen vihan vimmoissa ”, ”tunnen vihamielisyyttä”, ”olen vihaisella päällä”

P5.raivoR a i v o  ><  nautinto

RAIVO saattaa vallata mielen monestakin syystä. Siksipä taas kuvituksena tunnekartan palanen. Sen tunteista lähes kaikki – lukuun ottamatta oikean yläkulman tunteita, jotka on ulospääsyteitä raivosta – voivat hallitsemattomina laukaista raivonpuuskia. Raivo voi myös muuttaa muotoaan tunnekartan lähitunteiksi – mykkäkouluksi (erillisyys/julmuus), petollisuudeksi, kiusanhaluksi, julmuudeksi, kiusanhaluksi.

 

K1.huonoihmissuhde.raivo

Pikkulapsi raivoaa halutessaan kaupassa karkkia. Liikenneruuhkassa viive raivostuttaa. Mustasukkaisuuskohtaukset voivat olla kovinkin dramaattisia. Oma avuttomuus kiristää hermoja. Piilotettu syyllisyyden tunne näkyy joskus muihin kohdistuvana raivona. Raivo on täydessä voimassaan kauhistuttava tunne, jolloin viha- ja pelkoakselit yhtyvät ääripäissään minuuden katoamisen kautta.

Aikuinen oppii tarvittaessa pidättämään raivoaan, kunnes löytää sopivan rauhaisan ajan ja paikan, jossa voi muita vahingoittamatta ilmaista sen vaikka huutamalla. Voimakkaiden tunteiden vallassa ei tule tehdä isoja päätöksiä.

Jos sanotaan jonkun asian raivostuttavan, niin kyse saattaa kuitenkin olla vahvasta ärtymisen tilasta, joka löytyy alhaalta keskelle kulkevalta suruakselilta.

”räjähdin”, ”päreet paloivat”, tuli itkupotkuraivari”, ”tekisi mieli tapella”, ”en kestä tätä”, ”kohta lautaset lentää”, ”se on ihan hurjana”, ”tuli raivonpuuska”, ”liikenneraivo iski”

P5.julmuus.jpgJ u l m u u s  ><  yhteys

JULMUUS on epäsuoraa tai toiminnallista vihaa. Se varoittaa siitä, että pahempaa voi olla vielä tulossa. Julmuus voi olla hyvin hienosyistä ja taitavaa kielellistä tai toiminnallista pahantahtoisuutta – tai sitten avointa väkivaltaa.

Jos vaimo nimittelee miestään jatkuvasti siaksi, silloin on kyse julmuudesta. Jos olet eri mieltä, niin ajattelepa mielessäsi päinvastaista tilannetta.

Julmuuden ja kiusauksen välistä tarkkaa eroa on vaikea selittää.   Joskus ilkeilyn taustalta saattaa löytyä ystävällistäkin kiusoittelua, mutta silloin annetaan tavallisesti joku vihje, joka paljastaa ettei olla tosissaan.

”olen tyly”, ”viiltää syvältä”, ”lyödään kuin vierasta sikaa”, ”tosi tylyä”, ”tuo satuttaa”,

P5.hysteria.jpgH y s t e r i a   ><  hurma

HYSTERIA on hyvin kiihtynyt tunnetila, johon liittyy usein mieletöntä kirkumista ja itkuisuutta.

Hysteriaa voi aiheuttaa ylenmääräinen julkkisten ihannointi. 50 vuotta sitten Beatlesin stadionkonsertissa tämä tunne tuli joukkohysteriana monelle tutuksi.

Siinä lienee kyse eräänlaisesta hurmoksesta, jossa ollaan käyty tunnekarttapallon pimeässä pisteessä, minuuden katoamisessa.

Syy siihen, että sijoitin hysterian huonon ihmissuhteen skaalan ääritunteeksi on oma kokemus siskoni kirkumisesta ja vääntelehtimisestä, kun hän sai tietää isämme pettäneen äitiä. Kyseessä oli siis nykykäsitykseni mukaan siskoni äärimmäinen tunnereaktio koettuun vääryyteen. Vähän yli kymmenvuotiasta poikaa sen seuraaminen sivusta tosiaan kauhistutti.

”itken hysteerisesti”, ”IIK”, ”kirkuu ja itkee”, ”mitä se noin kiemurtelee”, ”ei pysty kontrolloimaan itseään”

 Paluu                       Seuraava                 Viitteet 

Mainokset