Luovuttaminen

Capture.harm.kaant

Luovuttamisen tunneskaalaan sisältyy innostus, pettymys, tympeys, inho, kyvyttömyys, uupumus ja tyhjyys.

Hengityksessä korostuu pitkä ja voimaton uloshengitysjakso. Ikään kuin viimeisetkin ilmat puristettaisiin pihalle.  Innostuksessa tosin hengitetään voiman tunnossa sisäänpäin.

P8.innostus.jpgI n n o s t u s  ><  ikävä

INNOSTUS on hetkellistä mielenkiinnon kasvua.

Tilapäinen ja usein ulkoisista lähteistä kummunnut innostus on kuin kumpare, josta saattaa ajan mittaan tulla ryminällä alas.

Innostuksen sukulaistunne kutsumus ei ihan äkkiä sammukaan, sillä se on sisäsyntyinen tunne.

”innostuin”, ”lämpenen tälle”, ”tämä sytyttää”, ”mielenkiintoista”, olen liekeissä”

P8.pettymysP e t t y m y s  >< odotus

PETTYMYS -sana englanniksi tarkoittaa ”oharia” eli pieleen mennyttä tapaamista (DIS + APPOINTMENT).

Pettynyt ilme syntyy esimerkiksi siten, että vedät alahuulen eteen. Kun pidät tuon ilmeen, niin huomaat, että vähän ajan päästä myös tunnet itsesi pettyneeksi eli stressihermosto kytkeytyy päälle. Tällä tavalla kehonkieltään muuttamalla voit siis myös vaikuttaa autonomisen hermostoon.

Myönteisin asennoin saat aktivoitua lepohermostoa. Tuollaisista tietoisista tunnehuijauksista voit lukea lisää Päivi Niemen käytännönläheisestä kirjasta ”Hyvää mieltä ja tunnetaitoja” Siinä esitellään hyvän itsetunnon rakennusainesten lisäksi puolenkymmentä yleisesti vaikeina pidettyä tunnetta sekä keinoja käydä niitä läpi.

Esimerkiksi rennosti nojailu saa mielenkin hetken päästä rentoutumaan, vaikka tunnetila olisi aluksi ollut hyvinkin kielteinen (1).

”en onnistunut”, ”epäonnistuin”, ”ei tykännytkään”, ”tuli takkiin”

P8.tympeysT y m p e y s  ><  halu

TYMPEYS on tunne, joka saattaa enteillä luovuttamista.  Joskus kun tuntuu siltä, että se mitä tekee tai kenen seurassa on,  ei enää ihan aidosti kiinnostakaan.

”en pidä”, ”tympii”, ”tökkii”, ”alkoi tökkimään”, ”maistuu puulta”, ”tosi valjua”, ”ihan mitäänsanomatonta”, ”vastenmielistä”

P8.inhoI n h o  ><  ihailu

INHO on melko vastaansanomaton tunne. Sen huomaa toisen kehonkielestä ja käytöksestä, vaikkei kyllä aina niin selvästi kuin tässä kuvassa.

Ihmiset oppivat iän myötä hillitsemään ilmeitään ja eleitään – ainakin täällä Suomessa. Välimerenmaissa tunteet välittyvät myös kulttuurisidonnaisilla käsimerkeillä.

Vaikka kuinka yrittäisi pitää naamaansa peruslukemilla, niin välitämme toisillemme tunneviestejä sekunnin murto-osia kestävillä mikroilmeillä (2).

”en voi sietää”, ”vihaan” (kaksoismerkitys), ”oksettaa”, ”sylettää”, ”iljettää”, ”kuvottaa”, ”etoo”, ”ällöttää”, ”ihan ällö”

P8.kyvyttömyys.jpgK y v y t t ö m y y s  ><  himo

KYVYTTÖMYYS on pitkäkestoinen tila, jolloin huomaa ettei itse pystykään toimimaan muiden tavoin. Syyt siihen voivat olla psyykkisiä tai fyysisiä.

Tunnekartan vasemmassa alaneliössä oleva sukulaistunne avuttomuus on kyvyttömyyttä hetkellisempi tunne.

”en pysty”, ”olen kykenemätön”, ”en pystykään enää”, ”miksi en opi tätä, vaikka kuinka yritän”, ”olen vammautunut”, ”olen työkyvytön”, ” impotenssi vaivaa”

P8.uupumus.jpgU u p u m u s  ><  kiihko

UUPUMUS eli burn-out tuli joskus 80-luvun lopulla kielenkäyttöön juppisairautena. Nyt se on kätevästi hoidettu pois suomalaisia vaivaamasta, kun se ei diagnoosina oikeuta palkalliseen sairauslomaan.  Lääkärit joutuvatkin käytännössä kirjoittamaan masennus-diagnooseja uupuneille (3).

Uupumuksen on usein huomattu johtuvan epämielekkääksi koetusta työstä. Tunnekartalla sen lähellä onkin elämänvalintana TURHUUS. Tämä uupumus löytyykin tuosta alta jatkumona : innostus, pettymys, tympeys, inho, kyvyttömyys, uupumus, tyhjyys.

 

K1.luovuttaminen.uupumusOn syytä muistaa, että tavallinen fyysisestä tai psyykkisestä työstä aiheutunut väsymys ei vielä ole uupumusta burnout -tasolla. Riittävällä yöunella normaali väsymystila eli unen tarve korjautuu muutamassa yössä. Pahanlaatuinen uupumus taas vaatii kuukausia tai vieläkin pitempään, jotta siitä selviäisi.

”en jaksa enää”, ”nyt on paukut vähissä”, ”tuli totaalinen stoppi”

P8.tyhjyys.jpgT y h j y y y s  ><  mania

TYHJYYS on yllättävän yleistä ihmisten keskuudessa. Epävakaiseen persoonallisuushäiriöönkin sekä rajatilapersoonallisuuteen kuuluu oireena tyhjyyden tunne (4). Tyhjyyttä voi kokea myös rankan luovan prosessin jälkeen. Sitä yritetään sitten täyttää mitä erilaisimmilla ajankäytön muodoilla.

Kuitenkin tuon Jumalan kokoisen aukon ihmissydämessä voi täyttää vain henkilökohtainen usko Jeesukseen. SDG*tunnekartan alalaidan kolme ääritunnetta – tyhjyys, epätoivo ja kauhu – johtavatkin monet etsimään ja löytämään elävän yhteyden kolmiyhteiseen Jumalaan.

”ei ole mitään mieltä”, ”on ontto olo”, ”tämä on merkityksetöntä”, ”en tunne olevani olemassa”, ”elän kulissielämää”, ”tarkoitukseton olo”, ”elämässä ei tapahdu mitään, mistä tulisi iloa”, ”elämä on valhetta vain”, ”jotakin puuttuu”, ”mikään ei tunnu miltään”

P8.minuusM i n u u d e n             k a t o a m i n e n  >< rauha

MINUUDEN KATOAMINEN käsittää hyvin monenlaisia tiloja itsensä unohtamisesta, hallusinaatioista ja kuolemanrajakokemuksista aina kuoleman kohtaamiseen.

”ei tämä ole minun elämääni”, ”nyt kuolen”, ”noutaja tulee”, ”kävin taivaassa/helvetissä”, ”ihan epätodellista”

Paluu                      Toinen tunnekarttakirja                 Viitteet