Toimitaan oikein

Capture.lilakaanto

Oikein toimimisen tunneskaala kulkee keskipisteestä kohti oikeaa yläkulmaa. Kutsumus, vastuu, luottamus, uskallus, elinvoima, tarmo ja helppous ovat kaikki myönteisiksi koettuja tunteita.

Voimakas uloshengitys yhdistää niitä kaikkia. Ponnistuksessa uloshenkäys auttaa!

K1.toimitaan oikein.kutsumus

 

P2.kutsumusK u t s u m u s  >< katumus

KUTSUMUS liittyy läheisesti ihmisen omiin unelmiin. Jos maailmassa kaikki ihmiset löytäisivät oman kutsumuksensa, niin eläisimme melkeinpä paratiisissa. Onhan Luojalla hyvä suunnitelma ihan joka ikisen ihmisen varalle.

”minua kiinnostaa”, ”on taipumusta”, ”ala kiinnostaa”, ”on luontaisia lahjoja” 

 P2.vastuuV a s t u u  ><  syyllisyys

VASTUUN vääränlainen jakaminen jäytää yhteiskuntaa. Toiset ottavat sitä liikaa.   Joillekin vyörytetään sitä yli voimavarojen, mutta monille sitä ei vain anneta. Vastuuntunnon myötä maailmastamme tulisi kaikille paljon parempi paikka elää.

”olen vastuussa”, ”olen velvoitettu”, ”tunnen velvollisuudekseni”, ”otan tästä täyden vastuun”, ”haasteellista”, ”välitän”, ”aktivoidun”, ”olen messissä”, ”otan tehtäväkseni”

P2.luottamusL u o t t a m u s  >< epäusko

LUOTTAMUS kertoo suhteestamme tulevaisuuteen. Kuitenkin tämän tunteen tai sen puutteen juuret kurottavat menneisyyteen – siihen miten asiat ovat aikaisemmin sujuneet. Jos toisen ihmisen luottamuksen kerran menettää, niin sitä on hyvin vaikea hankkia takaisin.

Raamattu sisältää runsaasti profetioita. Jesajan kirjan luku 53 kertoi pääsiäisen tapahtumat 700 vuotta ennen niiden toteutumista.

”Hän on haavoitettu meidän rikkomustemme tähden” (Jesaja 53:5)

Niinpä on hyvä syy uskoa, että myös monet tulevaisuuttamme koskevat uhkat ja lupaukset, joista Raamattu kertoo, tulevat toteutumaan.

”voin luottaa”, ”tunnen itseluottamusta”, ”suhtaudun luottavaisin mielin”, ”tulee tapahtumaan”, ”uskon”, ”en pety”, ”olen vakaumukseltani”

P2.uskallusU s k a l l u s  ><  pelko

USKALLUS on teoksi jalostunutta varmuutta.

Rohkeus on valinta. Se oli aluksi myös tunnekartan ulkolaidoille sulkuihin sijoitettujen elämänvalintojen joukossa, mutta sitten aktiivisuus syrjäytti sen.

”kohtaan”, ”tohdin”, ”urheasti”, ”rohkenen”, ”en enää pelkää”, ”pelottomasti”, ”en epäröi”, ”teen empimättä”, ”otin uskon askeleen”, ”uskaliaasti”, ”uhkarohkeasti”, ”huimapäisesti”, ”yltiöpäisesti”, ” hyppäsin tyhjän päälle”

P2.elinvoimaE l i n v o i m a  ><  oireilu

ELINVOIMA on hyvin usein seurausta oikeista valinnoista. Kesäisin luonto pursuaa vihreää elinvoimaa. Talvella se lepää.

”olen hyvässä kunnossa”, ”olen terve”, ”olen kondiksessa”

 P2.tarmoT a r m o  ><  kammo

TARMO on se tunne, kun huomaa jaksavansa tehdä itselleen tärkeitä asioita väsymättä. Englanniksi käännettynä tarmo on energiaa.

On kuitenkin vaara sekoittaa tarmo maaniseen puuhaamiseen, joka löytyy SDG*tunnekartan vasemmasta ylälaidasta. Ero on hiuksenhieno, mutta kulloisenkin aktiviteetin kohteen järkevyys ja muiden ihmisten suhtautuminen paljastavat usein mistä on kyse.

”pystyn”, ”on energinen olo”, ”olen kuin Duracell-pupu”, ”virtaa riittää”, ”jaksan”, ”puhtia piisaa” ”tsemppaan”, ”on draivi päällä”, ”pinnistelen”, ”ponnistelen”, ”uurastan”, ”olen vireessä”, ”on puhtia”

P2.helppousH e l p p o u s  ><  kauhu

HELPPOUS tunnetaan myös flow-tilana, jonka aikana asiat sujuvat melkein kuin itsestään.  Työelämässäkin voi kokea tämän tunteen silloin tällöin.  Jos flow katkeaa ulkoisen häiriötekijän vuoksi, sen uudelleen tavoittaminen on vaikeaa.

”kaikki sujuu kuin itsestään”, ”unohdin ajan kulun”, ”kävi uskomattoman helposti”, ”sujui kuin tanssi”, ”sujui kuin leikki”, ”meni ihan leikiten”

 Paluu                       Seuraava                    Viitteet       

Mainokset