Toimitaan väärin

Capture.ruskkaanto

Väärintoimimisen tunneskaalaan kuuluvat katumus, syyllisyys, epäusko, pelko, oireilu, kammo ja kauhu. Sitä voi edetä myös toiseen suuntaan, jolloin pääsee kokemaan sisäisen rauhan. Siitä mahdollisuudesta kerron esimerkin kammon kohdalla.

Näille tunteille on yhteistä lyhyt ja voimakas sisäänhengitys ja vielä lyhyempi uloshengitys. Pallea ei kovinkaan paljon liiku.

P6.katumus.jpgK a t u m u s  >< kutsumus

KATUMUS on jonkin asian tekemättömäksi toivomista.

Katumukselle löytyy suomenkielessä hyvin vähän synonyymeja. Raamatullisessa merkityksessä se on lähellä käsitteitä kääntymys ja mielenmuutos. Pentti Saarikoski käytti Uuden Testamentin käännösehdotuksessaan ilmaisua ”kääntäkää kelkkanne” (1).

”kunpa en olisi…”, ”kaduttaa”, ”kadun”, ”menin itseeni”

P6.syyllisyysS y y l l i s y y s  ><  vastuu

SYYLLISYYS ja synti eivät ole aivan samoja termejä. Synti on Jumalan tahdon rikkomista ja se on normaalia syyllisyydentuntoa laajempi käsite.

Syyllisyydentunto vaivaa monia. Kuitenkin syyllisyys Jumalan edessä on jo kannettu pari tuhatta vuotta sitten. Silloin Jeesus ristillä kuollen otti pois koko maailman synnin – myös minun syntini ja sinun syntisi.

Tämä syyttömäksi julistaminen tulee voimaan henkilökohtaisen uskon kautta Raamatun sanan kuulemisen jälkeen.

”Sinun syntisi annetaan anteeksi.” (Mark 2:9)

Synnittömiä ihmisistä ei maan päällä tule, vaikka siihen suuntaan pyrittäisiinkin.

”tein väärin”, ”olen syypää”, ”olen vikapää”, ”omatunto soimaa”, ”tein virheen”, ”erehdyin”, ”mokasin”, ”löin laimin”, ”tunnustan”, ”rikoin”, ”tulin synnintuntoon”, ”anteeksi, että…”

P6.epäusko.jpgE p ä u s k o  ><  luottamus

EPÄUSKO on paljon muutakin kuin hengellisyyteen liittyvä tunne. Onkohan joulupukki oikeasti olemassa?

”en usko”, ”vaikea uskoa”, ”tuota en niele”, ”epäilen vahvasti”, ”kyseenalaistan”, ”mistäs tiedät?”, ”kunhan sanot”, ”ihan mahdotonta”, ”joku tässä mättää”, ”täh?”

P6.pelko.jpgP e l k o  ><  uskallus

PELKO näkyy ja tuntuu melko lyhyenä ja kevyenä rintahengityksenä (2). Sisäänhengitys on nykivää. Keho ikään kuin valmistautuu nopeaan pakoon.

Pikkupoikana minä pelkäsin joulupukkia.

Pelon ja sen sukulaistunteen arkuuden eron selittäisin seuraavasti. Arkuuden tilassa ihminen haluaisi tehdä jotain, mutta pelon vallatessa kohde on ei-toivottu.

”pelkään”, ”hirvittää”, ”kamalaa”, ”säikähdin”, ”sydän pompottaa”, ”olen ihan vauhkona”

P6.oireilu.jpgO i r e i l u  ><  elinvoima

OIREILU saattaa johtua tunteistakin. Puhutaan psykosomaattisista sairauksista (3).  Se, mitä kohtaa kehossa  mikäkin ilmaisematon tunne alkaa vaivata, on ilmeisesti melko yksilökohtaista.

Sairastuminen tulee koettua omissa nahoissakin vuosittain. Kerran hien puskiessa pintaan huomasin hengitysrytmini olevan 4 sekuntia sisään – tauko – 3 sekuntia ulos. Se kertoi stressihermoston aktiivisuudesta. Huumorileffan katsottuani flunssan oireet häipyivät jo seuraavaksi aamuksi. Myönteiset tunteet kun vaikuttavat autonomiseen hermostoon rauhoittavasti (4).  Silloin uloshengityskin itsestään pidentyy. Tähän faktaan kai osakseen perustuu sairaalaklovnienkin työ.

”sairastuin”, ”olen kipeänä”, ”koskee”, ”taidan olla sairas”, ”on kuumetta”, ”vatsaa kipristelee”, ”pitäisiköhän mennä lääkäriin”, ”flunssa iski”

P6.kammoK a m m o  ><  tarmo

KAMMO eli fobia on lamaannuttavan voimakas pelkotila.

Kristofobia eli kammo kristinuskoa kohtaan on yleistymässä. Se sopii hyvin SDG*tunnekartan ”toimitaan väärin”- akselille, jonka äärimmäinen aste on pahoihin henkivaltoihin sekaantuneiden ihmisten kokema kauhu. Oireilu eli sairastuminen saattaa johtaa kuolemanpelkoon. Ateistinen epäusko voi sitten vaihtua esirukousten ja Raamatun sanoman vaikutuksesta syvään syyllisyyden kokemiseen eli synnintuntoon. Katumisen ja Jeesuksen ristinkuoleman merkityksen henkilökohtaisen oivaltamisen jälkeen moni on kertonut saaneensa syvän sisäisen rauhan. Se onkin tämän Kristus-keskeisen SDG*tunnekartan keskipisteessä.

 

K1.toimitaanväärin.kammo

Tämän idean sain, kun muistin lukeneeni Engelin kartasta. Siinä kuvataan kristinuskoon kasvamisen vaiheita sekä myös kehitysvaiheita, jotka kuuluvat kristityn kasvuun. Teorian mukaan jokainen ihminen on jossain kohtaa tuolla jatkumolla  (5). SDG*tunnekartalla tämä jatkuu oikein tekemisen tunneskaalana.

”en millään uskalla”, ”en suin surminkaan tee sitä”, ”vältän viimeiseen asti”, ”en mistään hinnasta tekisi”, ”minua ei saa tekemään sitä”

P6.kauhu.jpgK a u h u  >< helppous

KAUHU osoittaa yhden epäjatkuvuuskohdan SDG*tunnekartalla. Oikein tekemisen ja väärin tekemisen tunneskaalat eivät luonnollisestikaan voi kohdata toisiaan ääripäissään.

Jumalan aiheuttamia yliluonnollisia ilmiöitä nimitetään ihmeiksi. Pimeyden henkivaltojen teot yrittävät jäljitellä niitä, mutta ilmenevät usein paranormaaleina ilmiöinä. Ne tuottavat sisäistä levottomuutta ja kauhua (6).  Sellaisen kauhun vallassa voi huutaa Jeesusta avukseen.

Huuda minua avuksi hädän päivänä. Minä pelastan sinut ja sinä kunnioitat minua.” (Ps. 50:50)

Myös äärimmäisen väkivallan, katastrofin tai muun olemassaoloa uhkaavan tapauksen näkeminen tai kokeminen saa aikaan kauhua. Jostain syystä toisilla meistä on mieltymys kokea kauhua turvallisesti elokuvien tai kauhutarinoiden parissa.

”jouduin kauhun valtaan”, ”vapisin kauhusta”, ”kauhistuin”, ”jähmetyin kauhusta”, ”selkäpiitä karmii”, ”kylmät väreet kulkivat pitkin selkäpiitä”, ”olin pelosta suunniltani” 

Paluu                      Seuraava                 Viitteet